Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die hun zware camera meenemen tijdens het wandelen. Tegenwoordig maken veel mensen foto's met zijn of haar mobiele telefoon. Met één druk op de knop leg je een mooie herinnering voor altijd vast. De smartphone heb je ongetwijfeld altijd in je zak zitten. De beste camera is er één die je altijd bij je hebt. Waar je ook bent je wilt de mooiste momenten met je telefoon vastleggen.
Een paar mooie foto's nemen tijdens een mooie wandeling in de buitenlucht. Dit om al het natuurschoon om je heen voor eens en altijd vast te leggen. Het is zo gebeurd en daarna heb je er heel veel plezier van. De fotokwaliteit van smartphones worden steeds beter. Op de wat duurdere smartphones zijn ook meer functies toegevoegd zoals de 'pro modus'. Hier kun je zelf de focus, ISO waarde, diafragma en de sluitertijd zelf instellen.
► Tijdens het wandelen mooie foto's maken met je smartphone
Aanschaf van een smartphone met goede camera
Als je net als ik graag wandel dan wil je het liefst een smartphone met een goede camera. Belangrijk is dan om op het volgende te letten. Keek men in het verleden vooral naar de megapixels, dan is het tegenwoordig veel belangrijker te letten op de grootte van de sensor. Een grote sensor vangt meer licht op dan een kleine sensor. Een grotere sensor geeft de foto minder ruis. Ook legt hij het kleurencontrast veel beter vast.
De verschillende lenzen in een smartphone hebben verschillende mogelijkheden bij het fotograferen. Denk aan ingebouwde lenzen zoals o.a.
- Groothoeklens met een grote beeldhoek, hierdoor past er meer binnen het kader.
- Telelens een zoomlens waarmee je onderwerpen van ver weg dichterbij haalt. Zonder telelens is er geen optische zoom mogelijk.
De lens van je smartphone goed schoon houden
Als je foto flets of onscherp is kijk dan eerst of de lens van je smartphone vies is. Vingerafdrukken op de lens van je smartphone beïnvloedt de kwaliteit van je foto's enorm. Als de lens van je telefoon niet schoon is maak de lens dan schoon met een lens- of brillendoekje. Ook verwijder je dan het stof wat op en rond de lenzen van je telefoon ontstaat. Je foto's zien er dan gelijk veel mooier uit. Het is belangrijk om je vingers bij de lenzen vandaan te houden.
Foto van je smartphone scherpstellen
Een smartphonecamera die automatisch scherp stelt. Is dit handig? Nee dit is niet het geval. Vooral in omstandigheden met minder licht laat de camera je in de steek. Het levert je een onscherpe foto op en is dus een gemiste kans om al dat moois vast te leggen. Eigenlijk is het heel simpel. Tik op het scherm van je telefoon op het punt waarop je scherp wilt stellen. Het tikken met je vinger op het scherm verlegt de focus van de lens.
Je telefoon zal nu op die plek scherp stellen met als resultaat een veel mooiere foto. Belangrijk is wel om je telefoon zo stil mogelijk te houden. Dit voorkomt dat een foto er al snel wazig uit komt te zien. Veel camera's van nieuwere en duurdere smartphones zijn voorzien van optische beeldstabilisatie.
Een horizontale foto komt vaak veel beter tot zijn recht
► Echt goede foto's en filmpjes maken met je smartphone? Een statief gebruiken is dan de beste oplossing.
Heel veel mensen zie ik nog steeds foto's maken terwijl ze hun mobiel verticaal gebruiken. Als we fotograferen is het in de meeste gevallen het beste je telefoon horizontaal te houden. Dit doe je ook met je normale fotocamera. Fotografeer met je camera bijna altijd 90 graden. Het mooie landschap dat je fotografeert komt veel beter tot zijn recht. Overigens geldt dit ook voor het filmen met je smartphone.
Wast het beste werkt hangt van een aantal dingen af. Bij sommige onderwerpen is het beter om je smartphone verticaal te gebruiken. Een hoge foto kan staand veel beter tot zijn recht komen. Maar in bijna alle gevallen is een liggende foto het meest geschikt. Wil je echt goede foto's en filmpjes op je smartphone maken dan is een smartphone- statief het beste.
Digitale zoom op je smartphone
Hoe maak je een foto op je smartphone als je een onderwerp dichterbij wil halen. Waarschijnlijk zoom je in door twee vingers op het scherm naar buiten te bewegen. Wat je eigenlijk doet is dat je een deel van een foto digitaal vergroot. Je merkt dat de kwaliteit van de foto steeds meer achteruitgaat als je steeds verder inzoomt. Een onderwerp dichterbij halen zonder kwaliteitsverlies lukt alleen maar met optische zoom.
Optische zoom op je smartphone
Bij sommige wat duurdere smartphones kun je het beeld dichterbij halen met optische zoom. Met de optische zoom heb je veel minder last van kwaliteitsverlies. Optische zoom komt bij de duurdere smartphones steeds meer voor. Optische zoom neemt bij een smartphone veel ruimte in beslag. De sensor in een camera blijft in vergelijking met een fototoestel erg klein. De resultaten vallen daarom vooralsnog wat tegen. Maar wellicht dat hier ook de komende jaren verandering in komt.
Dank voor het delen
Reactie plaatsen
Reacties